15.6.2011

 

Διεξήχθη στις 15.6.2011, 9.30π.μ. – 1.30μ.μ., Ημερίδα Συζήτησης του Περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικομανών Νόμου του 1992 με τίτλο «Δικαίωμα για επιλογή της θεραπείας αντί της ποινής». Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Λουκά Λουκά και έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο. Χαιρετισμοί εκφωνήθηκαν εκ μέρους των Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα πρόεδρου του Δ.Σ. του ΚΕΝΘΕΑ και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις από τους Καθηγητή Ανδρέα Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Κυριάκο Βερεσιέ, Νευρολόγο-Ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή ΚΕΝΘΕΑ, Έλενα Ζαρούνα Συμβουλευτική Ψυχολόγο-Ανώτατη Συντονίστρια του ΚΕΝΘΕΑ.

Τοποθετήσεις έκαναν οι Κυριάκος Πλατρίτης Κλινικός Ψυχολόγος εκ μέρους του Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Στέλιος Σεργίδης Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος εκ μέρους της Υ.ΚΑ.Ν. και εκ μέρους του Αν. Διευθυντή Φυλακών. Ακολούθησε συζήτηση.

Συμπεράσματα Ημερίδας:

  • Όλοι τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή της νομοθεσίας
  • Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα η νομοθεσία θα πάει στη βουλή για να ψηφιστούν σχετικές τροποποιήσεις
  • Χρειάζεται επιμόρφωση νομικών και δικαστών
  • Χρειάζεται καλός συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και συνέπεια
  • Χρειάζεται μελέτη κόστους και αποτελεσματικότητας