ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΝΘΕΑ ΠΕΔΟΥΛΑΣ

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες Κυριακή 7.8.2011η ημερίδα του ΚΕΝΘΕΑ με τίτλο: “Όσα πρέπει να ξέρεις για το αλκοόλ: Πρόληψη και Θεραπεία της Εξάρτησης από το Αλκοόλ”. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά, το ΚΕΝΘΕΑ και ο Σταθμός ΙΘΑΚΗ περιφέρειας Ιδαλίου. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο κοινοτάρχης Πεδουλά κ. Αντρέας Παύλου, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιδαλίου κ. Λοίζοις Παπαλοίζου. Τους χαιρετισμούς τους απέστειλαν ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου  και ο Πρόεδρος τους ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας.

Επιστημονικές παρουσιάσεις έκαναν η Έλενα Ζαρούνα, συμβουλευτική ψυχολόγος Ανώτατη Συντονίστρια του ΚΕΝΘΕΑ, ο Γιώργος Πογιατζής, ψυχολόγος επιστημονικά υπεύθυνος της ανοικτής θεραπευτικής κοινότητας η τόλμη, και ο Δρ Βερεσιές, Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ.

Στους χαιρετισμούς τους ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων αναφέρθηκε στις πολιτιστικές επιρροές στην κατανάλωση αλκοόλ και ο Μητροπολίτης Μόρφου στο ελληνικό “παν μέτρον άριστον”. Και οι δυο συνεχάρηκαν τους διοργανωτές. Ο Κοινοτάρχης Πεδουλά ευχαρίστησε τους δυο Αρχιερείς που τίμησαν την ημερίδα με την παρουσία τους.

Στις επιστημονικές παρουσιάσεις έγινε αναλυτική παρουσίαση του τι είναι το αλκοόλ, και πως ακριβώς δρά όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα. Επεξηγήθηκε η κανονική μερίδα αλκοόλ και το γεγονός ότι ένας μέσος ενήλικας δε μπορεί να διασπά περισσότερο από μια μερίδα αλκοόλ την ώρα, το οποίο και είναι και το μέτρο. Παρουσιάστηκαν οι μακροπρόσθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και οι κίνδυνοι για ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυες. Δόθηκε έμφαση στην ανάλυση του στερητικού συνδρόμου από το αλκοόλ το οποίο προσομοιάζει με της ηρωίνης αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραίο.
Τέλος. ο Δρ Βερεσιές αναφέρθηκε στη διαφορά των όρων χρήση, καταχρηση και εξάρτηση. Επίσης επεξηθήθηκε το πώς η οικογένεια του εξαρτημένου μπορεί να πείσει το άτομο να λάβει βοήθεια, διότι ως συνήθως οι αλκοολικοί δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα. Αυτό είπε ο Δρ Βερεσιές οφείλεται στο ότι το αλκοόλ δηλητηριάζει όλο τον εγκέφαλο και δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα μέρος που θα μπορούσε να δουλέψει κριτικά.