ΑΛΚΟΟΛ

 

Ερωτήσεις και Απαντήσεις γιά τον Αλκοολισμό

Τι είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ (αλκοολισμός);

Η εξάρτηση από το αλκοόλ ή αλκοολισμός είναι μια χρόνια ασθένεια ή διαταραχή συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη και κοινωνικά μη αποδεχτή κατανάλωση αλκοόλ σε μια κοινότητα ή σε μια χώρα, που επηρεάζει σοβαρά την υγεία του προσώπου που πίνει και τη λειτουργικότητά του σε τομείς που έχουν να κάνουν με την εργασία του, τα οικονομικά του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εξάρτησης από το αλκοόλ (αλκοολισμού);

 

Φυσικά μόνο ο γιατρός ή ο ψυχολόγος μπορεί να καθορίσει αν ένα άτομο είναι αλκοολικό ή όχι. Κάποια από τα συμπτώματα για τη διάγνωση του αλκοολισμού είναι:

  1. Πίνει αρκετές ποσότητες αλκοόλ και μεθά συχνά.
  2. Όλες του οι δραστηριότητες έχουν σκοπό την ανεύρεση χρόνου και τρόπου για να πιεί αλκοόλ.
  3. Δυσκολίες στον ύπνο.
  4. Αλλάζει συχνά δουλειές.
  5. Προκαλεί οικογενειακά προβλήματα, συχνές συζητήσεις και διαπληκτισμούς λόγω του ποτού.
  6. Χάνει το ενδιαφέρον του για προσωπική εμφάνιση και υγεία.
  7. Στα τελικά στάδια το ποτό προκαλεί πολύ μεγάλες προσωπικές, οικονομικές, οικογενειακές, και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει ένα αλκοολικό μέλος της οικογένειας;

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ένας αλκοολικός είναι πως δεν ανγνωρίζει την ασθένεια του. Για να τον κάνετε να κατανοήσει το πρόβλημα του, χρειάζεται να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις γύρω από θέμα. Πάρτε πληροφορίες από κάποιο ειδικό, ή αναζητήστε έγκυρες βιβλιογραφικές ή διαδικτυακές πηγές. Το ΚΕΝΘΕΑ είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει ενημερωτικό ύλικό αλλά και μέσω των δομών του στήριξη στην προσπάθεια κινητοποίησης αλκοολικού μέλους της οικογένειάς σας ή του φιλικού σας περιβάλλοντος.

Εκφράστε στο άτομο τις ανησυχίες σας χωρίς να το κατηγορείτε. Μιλήστε για το πως ήταν πριν το ποτό σε σύγκριση με το πως είναι τώρα. Χρησιμοποιείστε τη βοήθεια ατόμων τα οποία το εξαρτημένο από το αλκοόλ άτομο εμπιστεύεται και εκτιμά. Μην απογοητεύεστε, υπάρχει βοήθεια. Αν το άτομο το αποφασίσει και το θέλει τότε μπορεί να αλλάξει και να απαλλαγεί από την εξάρτησή του.